Bányalevegő.....

Kovács László
Téves riasztás volt főnök....
Bányászkodást oroszlányi XXIII-as aknán kezdtem. Jó kis csapatba kerültem akkoriban, rangom is volt szalagőr....miért azt is el kellett érni ám, úgyhogy ne nevessetek ki.
De volt kiktől tanulnom. A neveket sem másítom meg mert miért tenném egytől-egyig rendes bányászemberekről van szó nélkülük már másnap ott hagytam volna a bányát.
Esztergályosként lakatosnak vettek fel, bizony nem voltam a szakma lejobbja. Naponta vertem dagadtra a kezem a kalapáccsal vágózás közben mert bizony azt is tanulni kell!
Bizony Tarr Robi, Takács Pisti nélkül, hamar befejeztem volna pályafutásomat. Segítettek, néha labaltáztak de végül is apránként kezdtem belekopni a bányalevegőbe kezdtek elfogadni a nagy nevek néha már a frontra is benézhettem egyszer -egyszer. Felnéztem a fronti lakatosokra -bár csak egyszer én is az lehetnék- aztán lettem. De ne ugorjunk előre. A fronti lakatos a Nyolcas Bandi bácsi szakjában Hungler Matyi , Bognár Jani volt. Moszli azaz Matyi, Nagyot lépő János megboldogult Jani barátom( Isten nyugosztalja) nevét onnan kapta minél többet ivott amit akkor sűrűn megtettünk annál józanabb volt. Az alkoholos % mértékét a lépéseinek hosszának nagysága jelezte csak . Mikor a fizikai törvényeket meghazudtolva ne bírta a lépés hosszát növelni: -akkor azt mondta most már eleget fogyasztottunk "Kiflis"(ez én volnék) írány haza , én félre nagyokat ő előre nagyokat lépve de azért mindíg hazaértünk.
Történt egyszer, Nagyotlépő, Moszli, Kiflis üldögélt a fővágat elején dolguk nem lévén a technika jóvoltából mondhatnám fújtunk egyet. A villanyszerelők viszont dolgoztak oda is szóltak nekünk: 
--segíthetnétek behúzni ezt a pár száz méter kábelt a frontig.
-Oké fiúk majd középre beállunk...
Matyi szemében már láttam valami furcsa fényt amit annyiszor megcsodáltam még utána, egy emberben ennyi hülyeség nem férhet bele. 
Belefért! 
-Gyertek gyorsan, -még csodálkoztam nédamááá..... tényleg segítünk nekik, mindegy ő főnök gondoltam... Szaporázta lépteit egészen a kábel szabad végéig , kiadta a parancsot Kiflis te figyelj ne akadjon el a hajlatban és Janival együtt a szabad véggel elszaladtak egy darabig. Én ügyeltem kínosan ne akadjon el kemény feladat volt mert egyik végét a villanyszerelők a másik szabad végét az én pajtásaim húzták. Ezt miért csinálták nem sokára rájöttem illetve megéreztem . Olyan bűzt mióta élek még nem éltem át, nem tudtam mi az amíg utól nem értem a kábel szabad végét.
Azaz nem volt szabad mert rajta egy csomó gondosan rákötözve a kibli bányabeli űrszék foggantyúja fedél nélkül bugdácsolva szórta széjjel tartalmát a jároosztályon, attól függően menyire rángatták azt a villamos szakembreink a tulsó végit. Az történt hogy az előreszaladt véggel (henkkel) annyi időt nyertek, hogy mire megfeszült a kábel addigra rákötözték a teli űrszéket.
Igen ám de rettenetes szagok végig szaladtak a légosztályon és akik fronton és a behúzóba tartózkodtak mindenkinek folyt a könnye, pszihikai hadviselést is elvégezte a kibli, mert akik odaértek és látták mi az a förtelmes büdös, azok versenyt hánytak velem. Azt tudni kell a történethez annak idején rendszeresítve volt a metilnerkaptár fiola a bányában ami elviselhetetlenül büdöset árasztva riasztotta a bányát veszély esetén eltörték és szellőztetéssel végig vonulva a légosztályon így riasztotta a dolgozókat. Mindenki azt hitte baj van! Menekülésre fogták a dolgokat. 
Így csináltunk mi hárman próbriasztást a bányában.
Ránk bizonyították bizony hamar a cselekményt !
Álltunk a piros szőnyeg szélén Vajó Feri bácsi főaknászunk, szígorú megróvó tekintete előtt. 
-Na fiúk van valami mondanivalójuk még az ügyhöz?.
Nem szóltunk mi semmit, beígért fegyelmi stb.
Matyi pajtásom felemelte tekintetét, megjelent az a huncut fény a szemében és fürkészte a főaknász tekintetét.
Annyit mondott: 
-téves riasztás volt főnök.....
Áldott jó Feri bácsi válasza valahogy elfordulva jött, mint később megtudtam azért fordult el mert nevetett.
- talán nem tudta nevetve mondani , hogy ennek súlyos következménye lesz...
-menjetek a picsába, tünjetek a szemem elől..... mondta valami fura hangon....
Nem lett következménye ennek... nem úgy mint a következőnek...... de ez már egy másik történet.
015.02.07. (Kovycs59) Oroszlány